Wat is Myofascial 

Myo-fasciale  therapie: Er wordt wel eens gezegd dat de fascia “de zak” is die het lichaam bij elkaar houdt. Fasciaal weefsel is een dunne, bleke, nagenoeg transparante bindweefsel structuur die het lichaam net onder de huid in zijn geheel bedekt, van top tot teen.

Verder omhult de fascie praktisch elke structuur in je lichaam, inclusief elke spiergroep, elke component van de spier, alle organen, klieren, zenuwen en bloedvaten. Al het fasciaweefsel staat direct met elkaar in verbinding. Ofschoon het alles verbindt, heeft de fascia geen begin of eindpunt (aanhechtingen), maar is het een groot web. Myo betekent spier. Myo-fasciale behandeling is een manier om via spieren of bindweefsel bewegingsklachten te behandelen.

Myofasciale Therapie richt zich op het los en soepel maken van de te strakke myofasciale structuren. Tevens richt het op het soepeler glijden van de spiergroepen en ketens ten opzichte van elkaar en het sturen van de spieren naar een gezondere aanspanrichting. Door milde diepe weefsel massage (rolfing), wordt de spier en de fascia losser. Er ontstaat meer ruimte en doorstroming. Wanneer via rolfing de spierketens behandeld worden dan kan de houding en beweging verbeterd worden.  Het paard komt meer in balans.

Behandeling volgt op een nauwkeurige analyse. Er wordt gekeken waar spierketens te strak zijn waardoor het paard uit balans wordt gebracht. Dit gebeurd volgens speciale onderzoekstechnieken die door Andrea Schaginger  ontwikkeld zijn. Behandeling kan gecombineerd worden met triggerpoint massage , stretchen of Equine taping.

Aan het einde van de behandeling zal een trainingsschema worden opgesteld en/of een herhaalbehandeling opnieuw worden ingepland.
Voor een eerste consult dient u rekening te houden met een tijdsduur van circa 1,5 uur

Houd u er rekening mee dat uw paard minimaal de eerste 3 dagen niet onder het zadel gereden mag worden. Wel grondwerk-oefeningen en stretchen zonder belasting.

Boekt u een behandeling houd er dan rekening mee dat dit minimaal 7 dagen voor een wedstrijd dient te gebeuren zodat uw paard op en top kan genieten van zijn "nieuwe"lichaam!

Analyse van het paard

De analyse start met een vraaggesprek. De vragen gaan onder andere over de geschiedenis van het paard, mogelijke problemen of blessures, het gebruiksdoel en de training.

Hierna volgt de inspectie, waarbij ik kijk naar het exterieur/de bouw van het paard. Tegelijkertijd wordt gelet op bespiering, symmetrie, eventueel littekens en andere bijzonderheden.

Na de inspectie volgt de palpatie. Hierbij letten we op spierspanning, temperatuur, zwelling, pijn en oneffenheden zoals littekens. De palpatie is ook een eerste, ontspannen aanraking van het paard, waardoor het hieraan kan wennen. De reactie van het paard is van belang voor de keuze van benadering bij de behandeling.

Als het mogelijk is, beoordelen we het lichaamsgebruik van het paard in beweging. Eerst aan de hand op harde bodem in een rechte lijn in stap en draf. Hierbij letten we op de belasting van de benen, de paslengte en het lichaamsgebruik. Eventuele onregelmatigheden of niet-rechtlijnig bewegen komen dan het best aan het licht. Mits het verantwoord is, beoordelen we het paard hierna op zachte bodem aan de longeerlijn. Deze aanvulling maakt het mogelijk om een optimale inschatting te kunnen maken van het lichaamsgebruik. Hieruit komt naar voren welke spieren en structuren op de juiste wijze gebruikt worden en welke aandacht kunnen gebruiken.

Na de inspectie in beweging volgt een tweede, diepe palpatie, waarbij gevoeld wordt of er verschillen zijn voor en na beweging. Ook de dieper gelegen structuren komen aan de orde. Eventuele aanvullende tests zoals stretchen worden in deze fase ook uitgevoerd als dit zinvol lijkt.

massage, taping, een trainings-/wedstrijdrooster of trainingsadvies is een mogelijke aanvulling op de analyse.

Belangrijk is dat u zich realiseert dat ik GEEN diagnose stel en geen vervanging ben voor diergeneeskundige of fysiotherapeutische hulp. Een analyse brengt wel aan het licht of doorverwezen dient te worden en is om die reden van groot belang.